28,9301$% -0.03
31,7870€% 0.23
36,7197£% 0.45
1.895,34%1,32
3.125,00%1,22
1101433฿%2.93144
Roma İmparatorluğu’nun hazinesi yiyecek arayan sevimli bir porsuk tarafından keşfedildi. Bir İspanyol mağarası “tarihi” bir tesadüfe sahne oldu.
Yiyecek arayan sevimli bir porsuğun çabalarıyla Roma’nın hazinesi keşfedildi.
İspanya’da bir mağarada Roma İmparatorluğu’na ait 209 madeni paradan oluşan bir hazine keşfedildi. Arkeoloji dünyasında bazen bilinçli kazılarla keşifler yapılır, bazen de mutlu tesadüfler ortaya çıkar. İspanya’da, kışlık yiyecek arayan porsukların açtığı yarıklarda Roma hazineleri keşfedildi. Araştırmacılar, madeni paraların MS 3. ve 5. yüzyıllar arasına ait olduğunu gösteren keşfin şaşırtıcı olduğunu söylüyor. Asırlık olduğuna inanılıyor. Porsuk yuvasının birkaç metre uzağında bulunan madeni paraların İstanbul, Selanik ve Londra gibi şehirlerde üretildiği söyleniyor. Aç bir porsuk tarafından keşfedilen Roma hazinesi Araştırmacılar, bölgedeki yoğun kar yağışının son zamanlarda porsukların böcek bulmak için yuvalarının yakınındaki çatlakları daha derine kazmalarına ve yiyecek aramalarını hızlandırmasına neden olduğunu söylüyor.
Arkeolog Alfonso Fanjul Peraza, hayvanın muhtemelen İstanbul ve Selanik gibi farklı bölgelerde üretilen bu Roma paralarını böcek aramak amacıyla kazıp çıkardığını söyledi. roma hazineleri Madeni paraların çoğu bakır ve bronzdan yapılmıştır. 8 gram ağırlığındaki en büyük madeni paranın o dönemde Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde bulunan Londra şehrinde basıldığı belirlendi. Araştırmacılar keşifle ilgili olarak “Bu, Kuzey İspanya’daki bir mağarada şimdiye kadar keşfedilen en büyük Roma parası” dedi. Yaklaşık 85 yıl önce aynı bölgede İmparator Konstantin dönemine ait 14 altın sikke bulunmuştu. Arkeolog Fanjul bu konu hakkında şunları söylüyor:
“Önemli buluntuların (burada) birikmesi, sınır bölgesinde yaşanan yoğun çatışmaya dair bir yanıt olarak görülebilir.”
Romalılar, Avrupa kıtasının Akdeniz’e uzanan üç yarımadasından birisi olan İber’i MÖ 218’de fethetmiş ve 5. yüzyılın başlarında Vizigotlar tarafından ele geçirilene kadar burada hüküm sürmüştü.
Arkeologlar, bu sikkelerin siyasi ve sosyal istikrarsızlık nedeniyle, güvende kalması için saklanan daha büyük bir hazinenin yalnızca küçük bir parçası olduğunu düşünüyor.
Araştırmacılar, daha fazla bulguya ulaşmak için bölgedeki çalışmalara hız kazandırmayı planlıyor. Fanjul bu yılın başında verdiği bir demeçte şöyle konuşmuştu:
“Buranın tek seferlik bir saklanma yeri mi, yoksa bölgede bir grup insanın yaşadığı bir yer mi olduğunu bilmek istiyoruz.”
Kaynak: The Independent
Ordu’da bugün vefat edenler… 16 Kasım Perşembe …
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.