a

BACALAR YILDA EN AZ BİR KEZ TEMİZLETİLMELİ

Ordu’da temizlenmeyen bacalar yüzünden son 5 yılda 549 baca yangınının meydana geldiği, bu yangınların milyonlarca liralık maddi hasara yol açtığı belirtildi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada vatandaşlar, kış ayları gelmeden mutlaka bacalarını temizletmesi ve kontrol ettirmesi yönünde uyarıldı.

“KÜÇÜK BİR BACA YANGINI BÜYÜK ZARARLARA YOL AÇABİLİR”

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Umut Alan, baca temizliği yaptırmanın önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“İlimiz genelinde son 5 yıl içerisinde 549 adet baca yangınına müdahale ettik. Son 1 yılda ise 99 baca yangınında görev aldık. Özellikle vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. Kış gelmeden önce bacalarını temizletsinler. Yönetmelik gereği de yılda bacaları en az 2 kez temizletilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir. En azından yılda bir kez de olsa idareciler tarafından bacaların temizliği yapılsın veya yetkili firmalar gerekli kontrolleri yaptırsınlar. Küçük bir baca yangını yarın bir gün çatı veya ikametgâh yangınına dönüşebilir ve daha büyük zararlara yol açabilir. Bu nedenle vatandaşlarımıza her türlü desteğe hazırız”

BACALAR KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

Bacaların yılda en az 1 kez, özellikle kış öncesi itfaiyeye (112) mutlaka temizlettirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ordu İtfaiyesi, bacalar konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Buna göre;

– Lodoslu günlerde havanın ısınmasından dolayı bacalar daha az çeker. Tıkalı bacalar, periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazlar, lodosta karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle böyle havalarda doğalgazlı cihazlar kapatılmalı, sobalar söndürülmelidir.

– Doğalgaz proje ve tesisatları, mutlaka sertifika almış yetkili firmalara yaptırılmalıdır.

– Bacalı cihaz (soba, kombi, şofben vb.) taktırmadan önce mutlaka doğalgaz dağıtım şirketinizden sertifika almış firmalara bacalar test ettirilmelidir. Olumlu baca raporu verilmeden cihaz taktırılmamalıdır.

– Merkezi sistem bulunmayan binalarda, bacasız sistemle çalışan hermetik kombi ve şofbenler tercih edilmeli, her yıl düzenli olarak bakımları yaptırılmalıdır.

– Konutta veya binada doğalgaz tesisatı ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırıldığı takdirde (kapı ve pencere değişikliği, cihaz-tesisat yer değişikliği, cam balkon, çatı onarımı, baca tadilatı, kazan yenileme vb.) mutlaka doğalgaz dağıtım şirketine bilgi verilmeli ve onay almadan hiçbir tadilat yapılmamalıdır.

– Bacaların içindeki sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı, standartlara uygun astar çelik baca yaptırılmalıdır.

– Ters rüzgâra karşı bacalara şapka taktırılmalıdır.

– Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalıdır.

– Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmeli, kesinlikle sökülmemelidir. Sensörler, bacaların tıkalı olması halinde cihazın gazını keser.

– Bacalı cihazlar için taze hava teminini sağlayan camdaki menfez (ventilasyon), soğuk vb. gerekçesiyle kesinlikle kapatılmamalı, yoksa hemen taktırılmalıdır. Balkon, cam, PVC gibi malzemelerle kapatıldığı takdirde menfez, atmosfere doğrudan açık olacak şekilde balkon camına yeniden monte ettirilmelidir.

– Baca fleksleri (cihazı bacaya bağlayan esnek boru) ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, 2 yılda bir yenilenmelidir.

– Bacalı cihazlar 8 metreküpten küçük hacimli yerlere, hacimleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, WC gibi yerlere taktırılmamalıdır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MSB’DEN ORDULU TEĞMEN VE ARKADAŞLARI HAKKINDA FLAŞ AÇIKLAMA

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com